Сидеров съветва Борисов да се редактира докладът, в който се посочва Русия за заплаха

Трябва анализ на ролята на САЩ за рушене на държавността в редица държави. Некадърният текст е компилация от докладите на службите. Писан е по време на служебния кабинет и вкарва премиера в капан

През изминалите дни излезе обемен доклад за състоянието на националната сигурност на България за 2016 г. Медиите извадиха само няколко изречения от него. Потърсиха интрига в това дали Русия като държава представлява заплаха за националната ни сигурност и как представителите на АТАКА в коалицията „Обединени патриоти“ ще коментират това. Ние сме известни като партия, която е за поддържане на добри, балансирани, приятелски отношения с една велика държава като Русия.

Каква е всъщност фактологията при представянето на такъв доклад? Не видях нито коментатор, нито водещ да се спре на това кой и как съставя този доклад. Този доклад е компилация от докладите на три служби – външно разузнаване, военно разузнаване и ДАНС – контраразузванане. Тези три доклада отиват в кабинета на премиера и там сътрудници, съветници по сигурността компилират, сглобяват текстовете и представят един краен продукт. Бих обърнал внимание директно на премиера, че този човек или тези хора, които са работили по текста и са го редактирали буквално създават проблеми на българското правителство. Стана ясно и че този доклад е писан по времето на служебния кабинет и сега вкарва Борисов в капан.

Дали е умишлено или по липса на достатъчно интелектуален капацитет не мога да преценя, но може да е смесица от двете. Обикновено у нас така се получава.

Това е провокация към правителството

не към мен, аз имам позиция, излагал съм я много ясно, защитавам я и публицистично, и политически. Правителството обаче е поставено в капан, защото премиерът Борисов в последните години получи признание както от подкрепящите го коалиционни партньори, така и от опозицията, от външни фактори за своята добра международна политика. Балансирана, с разум, мисъл и с поставяне на интереса на България, дори в определени случаи той играеше връзка между геополитически фактори. Това беше признато и оценено дори от опозицията. Сега, служители хвърлят един некадърно написан доклад, дървен и нечетивен. Но хайде, аз съм човек литератор, човек на словото, може би имам по-завишени изисквания. Тук говорим за същността, говорим за това, че Борисов прави опити, например за някакъв вид възстановяване на енергийни пътища, на връзки с газопроводи, които да стигат до България, страната ни да не е изключена, да не бъде изхвърлена от тези трансфери на енергия, което е най-важното нещо сега в света, а да се включи по някакъв начин. Това не може да стане без участието на Русия.

Какво е нужно? Нужно е добро отношение, нужно е да не обясняваме, че Русия е заплаха, а да приемат един по-умерен текст. В момента има вече договор, руски хеликоптери ще бъдат ремонтирани в държавната база „Авионамс“ към Министерството на икономиката. Това са поръчки за милиони, това е едно постижение. Да не говорим за руски туристи, от които страната ни има полза. Един такъв служител или няколко служители, компилирайки подобен доклад по един непремерен начин, могат буквално да неутрализират усилията на премиера. И аз затова смятам, че той като благоразумен човек с доста опит вече, и поглед върху геополитическите отношения, ще се обърне към писачите на доклади и преди този текст да е влязъл в парламента ще бъде редактиран.

България няма нужда от напрежение в международен план.

И на друго ще обърна внимание относно Русия. В тази част, която визира т.нар. опасност, се казва, че това оказвало отрицателно влияние върху свободна, мирна, обединена Европа. Европа не е мирна по никакъв начин, защото почти през ден научаваме за нови бомбени взривове, атентати, тероризъм в столици на големи държави. Тези атентати не ги извършват руснаци, извършват ги индивиди с арабски имена. В самия доклад опасността от мигрантския поток е силно неразвита. Кое е предизвикало тези потоци? Говори се за разрушаване на държавността в Близкия изток на определени страни, което е предизвикало поток. Духнал вятър и разрушил държавността. Това са смешни моменти в този доклад.

Шеф на служба или служител в службата, която пише такъв доклад трябва да бъде уволнен за некадърност. Не може да обясниш, че държавността в някои страни се е срутила като картонена куличка и виждаш ли като някакво природно явление тръгнали едни хора да превземат Европа. Това не е така и точно тези служби го знаят прекрасно – и военните, и външното разузнаване и контраразузнаването. Те знаят много добре, че Ирак беше нападната от САЩ през 2003 г. с една лъжа, че там има оръжие за масово поразяване. Ирак сега е гнездо на ислямизъм. Тя беше една държава в която имаше ред, стандарти и в никакъв случай не беше гнездо на ислямизъм. Всичко това са брутални намеси главно от САЩ. И този анализ липсва. Ако се посочва Русия за опасност, трябва да се посочи дейността на САЩ и негативното влияние на САЩ във външната политика. Ако си професионалист и ако искаш да бъдеш обективен в анализа си за геополитика.

Въпросният доклад се нуждае от много сериозна редакция

Аз бих помогнал с моите колеги от телевизия АЛФА и вестник „Атака“ редакторски, защото стилът там е ужасен, той е не само бюрократичен, но той е неразбираем. Явно в тези тежки администрации, където се пишат доклади, трябва да се търсят по-кадърни, по-мислещи и по-можещи хора. Това е моят извод. А след като се редактира този доклад, той вече може да бъде приет и в комисиите, и в пленарната зала.

Да обобщя, че според мен, начинът, по който е написан този доклад и  специално този текст за Русия вкарват Борисов и правителството в интригата.

Премиерът трябва да обърне внимание на това, да ги види кои са тези хора и те да понесат съответните санкции, иначе той е в неудобната и конфузна ситуация. Аз не искам това да е така, защото сме коалиционни партньори с ГЕРБ и защото държа досегашното балансирано поведение на правителството и на премиера да продължава по този начин.